fbpx

ZAGRLJENI STEĆCI I NIŠANI

Nekropola sa stećcima Brus u Sudićima, na tromeđi Ilijaša, kom pripada, te Olova i Sokoca interesantna je po mnogočemu. Uklopljena u prirodni ambijent četinarske šume na toplom tepihu od zelene mahovine skrivena je od pogleda prolaznika koji nisu u potrazi za kamenim blagom stare Bosne.

Na ovoj nekropoli, kao i na većini drugih u Bosni, nećete pronaći tablu s natpisom koja bi domaće i strane turiste mogla obavijestiti o važnosti lokaliteta koji su pohodili ili na koji su sasvim slučajno nabasali.

Ova nekropola sa kamenim megalitima je divna i grandiozna ali i otužna u isto vrijeme. Podsjeća na veličanstveno vrijeme originalne sepulkralne umjetnosti u srednjovjekovnoj Bosni i ostavlja nas da se zamislimo i divimo…. sa kakvom neizmjernom pažnjom su klizili pokreti umjetnika stvarajući ove neponovljive arhitektonske oblike.

Ono što će svaku plemenitu dušu ganuti na ovoj zaboravljenoj grobnici je zagrljaj dva svijeta. Oba bosanska, autohtona i oba zaboravljena. Zagrljaj starog muslimanskog greblja sa polupanim i neobično malim nišanima i jos starijeg bosanskokrstjanskog sa stećcima sljemenjacima i stećcima pločama. Dva lica naše prošlosti ovdje se otvaraju iskreno i nepatvoreno dijeleći isti prostor i istu sudbinu.

Ono što ove svjetove najviše spaja je nebriga. Gorka utjeha je da ni ovaj svijet koji živimo nije satkan od brige. Dobra vijest je da u svakom trenutku mi odlucujemo o pozitivnom zaokretu.

Saznajte nešto više o ovoj nekropoli u STEĆKOPEDIJI. Toplo preporučujemo svima da posjete i dožive ovu nekropolu.

M.M.

Ilustracija separatora

Pratite nas na socijalnim mrežama

Ostanite u toku sa najnovijim objavama na našim oficijelnim profilima

Pozadinska ilustracija